NAGE – Networking and advocacy for green economy

3. svibnja 2021.

The Comparative study of green economy U sklopu projekta NAGE Netwoking and Advocacy for Green economy provedena je The Comparative study of green economy koja daje usporedni pregled stanja u zemljama zapadnog Balkanu (WB)  i Hrvatske u pogledu koncepta zelene ekonomije, procjena i razradu relevantnih slučajeva i primjera dobre prakse zelene ekonomije.

The Comparative study of green economy započinje postavljanjem pozadine onoga što je zelena ekonomija, kako neraskidivo povezuje rast i održivi razvoj, pružajući istovremeno gospodarski rast i zaštitu okoliša.

Unutar studije analizirano je 30 najboljih primjera dobre prakse zelenih poduzeća u zemljama Zapadnog Balkana i Hrvatske. Istraživanjem zelenih poduzeća, u studiju su uključena 3 zelena poduzeća po zemlji, pružajući informacije što je bio glavni razlog postavljanja njihovog zeleno poslovanje, prepreke i prilike, kao i izvori financiranja.

Studija daje preporuke za uvođenje koncepta zelene ekonomije kao jedinstvenog sveobuhvatnog poduzetništva model ruralne diverzifikacije i održivosti u zemljama Svjetske banke. Zemlje zapadnog Balkana (WB) uključene u studije su Albanija, Bosna i Hercegovina,Kosovo, Crna Gora, sjeverna Makedonija i Srbija, zajedno s Hrvatskom, kao članica EU.

Kao jedan od primjera takvih poduzeća jesu tri iz Hrvatske :

Socijalna zadruga Humana Nova iz Čakovca koja potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih socijalno isključenih osoba kroz proizvodnju i prodaju kvalitetnih i inovativnih tekstilnih proizvoda izrađenih od ekoloških i recikliranih tkanina.

ACT PRINTLAB je neprofitno društveno poduzeće, grafički i web dizajn studio, koji partnerima (organizacijama civilnog društva, društvenim poduzećima…) nudi profesionalne, kvalitetne, inovativne proizvode i usluge koji prate/odgovaraju potrebama partnera (i zajednice) Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) je udruga koja okuplja organske vrtlare, praktičare primjenjivih tehnologija i ekološkog graditeljstva, dizajnere permakulture, istraživače pravednih socijalnih modela organizacije i ravnopravnih međuljudskih odnosa te ekološke aktiviste.  

The Comparative study of green economy možete pronaći ovdje .

Više….

Rastimo zajedno

Rastimo zajedno

Hrvatska mreža za ruralni razvoj partner je na projektu "Rastimo zajedno". Nositelj projekta: Centar za socijalno...

Tata od formata

Tata od formata

Cilj projekta: osvijestiti javnost o važnosti uključivanja očeva u obiteljski život, potaknuti očeve na aktivno...

Institucionalna podrška

Institucionalna podrška

Trogodišnja institucionalna podrška Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, koju je Hrvatska mreža za ruralni...