EUROPARC Manifest za mlade

18. veljače 2019.

[18.2.2019.]

Širom Europe, zaštićena područja i ruralne zajednice suočavaju se sa sličnim izazovima: bore se angažirati mlađe generacije, a mladi i obitelji koji su budućnost ruralnih mjesta u Europi, sve se više sele u urbana područja.

Mladi imaju važnu ulogu, oni su donositelji odluka sutrašnjice i sposobni su doprinijeti održivoj budućnosti već danas – ako dobiju priliku da iznesu svoje mišljenje. Od vitalne je važnosti da se mladi uključe u upravljanje zaštićenim područjima, kako bi mogli podijeliti svoja stajališta o pitanjima koja će utjecati na njihov budući razvoj te prirodno i kulturno nasljeđe.

Stoga su se mladi iz sedam zemalja (Škotska, Engleska, Wales, Finska, Njemačka, Švicarska, Nizozemska, Japan, Italija) okupili i izradili EUROPARC* Manifest za mlade, kojim poručuju što mogu i traže uključivanje jer ne trebaju čekati druge da im grade budućnost, već i oni sami mogu biti njeni stvaratelji. Manifest je izvor ideja i inspiracije za donositelje odluka u zaštićenim područjima i ruralnim zajednicama kako bi se osiguralo sudjelovanje i osnaživanje mladih.

*EUROPARC federacija –  mreža europske prirodne i kulturne baštine

Web: https://www.europarc.org/nature/young-people/youth-manifesto/

Youth Manifesto: http://www.europarc.org/wp-content/uploads/2018/08/EUROPARC-Youth-Manifesto_web-version.pdf

Facebook: https://www.facebook.com/europarcyouthmanifesto/

Više….