Animirani informativni video na temu “Pametna sela”

26. studenoga 2020.

U animiranom informativnom videu na temu “Pametna sela” bit će prikazano kako Europa vidi budućnost Europskog sela. Dakle, prikazat će srž projekta pametnog sela, odnosno čovjek koji u svojoj sredini uživa jednake povlastice u pogledu gospodarstva, društva, obrazovanja i zdravstva kao i gradsko stanovništvo jer prema dokumentu EU “Akcijski plan za pametna sela” su ruralna područja u kojima se kvaliteta života nastoji poboljšati digitalnim, telekomunikacijskim tehnologijama, inovacijama te boljim korištenjem znanja i resursa. Stoga će u animiranom informativnom videu biti naglašena važnost lokalne zajednice u planiranju ruralnog razvoja. Nadalje, pametna sela podrazumijevaju pristup e-uslugama, inovativna rješenja za ekološke probleme, učinkovitu upotrebu resursa, primjenu kružnog gospodarstva na poljoprivredni otpad, prodaju lokalnih proizvoda, poticanje agro-prehrambenih projekata uz korištenje najnovijih tehnologija te razvoj turizma i kulturnih aktivnosti.

Pametna sela su važna tema Hrvatske mreže za ruralni razvoj (HMRR). Hrvatska mreža za ruralni razvoj je bila suorganizator Trećeg hrvatskog ruralnog parlamenta na kojem je usvojena Deklaracija Trećeg hrvatskog ruralnog parlamenta kojom se zaključuje da su pametna sela naša budućnost.

Europska unija na nekoliko područja i pomoću EU fondova aktivno promiče aspekte razvoja pametnih sela. Države članice Europske unije od 2021. godine bit će obavezne izdvajati najmanje 5% sredstava iz Europskog fonda za ruralni razvoj za razvoj koncepta “pametnih sela”

Za izradu animiranog informativnog video na temu “Pametna sela” odobrena je potpora u iznosu od 19.875,00 kuna na temelju Poziva za podnošenje prijedloga aktivnosti u provedbi Akcijskog plana Nacionalne ruralne mreže 2014. -2020.., godišnjeg provedbenog akcijskog plana Mreže za 2020. godinu koje će se sufinancirati sredstvima mjere 20 “Tehnička pomoć” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Više….