Završene aktivnosti po projektu “Političke institucije EU”

14. prosinca 2020.

Hrvatska mreža za ruralni razvoj unatoč pandemiji koronavirusa uspješno je provela sve aktivnosti u sklopu projekta „Političke institucije EU“ vrijednog približno 105.000,00 kn, od čega je oko 85% sufinanciralo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Provedba aktivnosti završila je u petak 11. prosinca kad je održana završna konferencija projekta Političke institucije EU u Slavonskom Brodu. Dan prije završne konferencije voditeljica projekta Ana Smoljak gostovala je u programu Slavonske TV  i Trend TV.

S obzirom na to da je prošle godine samo 42% mladih izašlo na izbore za Europski parlament zaključili smo kako mladi nisu dovoljno upoznati s radom političkih institucija EU, te su im potrebna predavanja o EU, kao i Vijeću Europske unije koje izražava interese država članica čiji predstavnici izvršne vlasti u njemu raspravljaju i donose odluke te na taj način odlučuju i o njihovim životima. Stoga je osnovni cilj projekta bio senzibilizirati mlade o važnosti odluka koje se donose u političkim institucijama EU, odnosno upoznati ih s uredbama i direktivama i što one znače za države članice EU – izjavila je voditeljica projekta Ana Smoljak.

Nakon uspješne edukacije polaznicima radionica podijeljene su brošure „Političke institucije EU“ tiskane u sklopu projekta, a svoje znanje mogu provjeriti i na kratkom virtualnom kvizu o Europskoj uniji koji je osmišljen za mobilne uređaje. Također je izrađen animirani edukativni video u kojem su detaljno objašnjene političke institucije EU, načini biranja izaslanika u predstavnička tijela i ovlasti tijela, osnovne funkcije tijela, njihove odgovornosti i uloga na međunarodnoj sceni.

Više….