Radionica “Primjeri dobre prakse”

18. prosinca 2020.

Unatoč pandemiji uzrokovanoj virusom Covid-19 Hrvatska mreža za ruralni razvoj uspješno je organizirala i održala radionicu “Primjeri dobre prakse” za koju je odobrena potpora na temelju Poziva za podnošenje prijedloga aktivnosti u provedbi Akcijskog plana Nacionalne ruralne mreže 2014. -2020., godišnjeg provedbenog akcijskog plana Mreže za 2020. godinu koje će se sufinancirati sredstvima mjere 20 “Tehnička pomoć” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Na radionici su Lokalne akcijske grupe izmijenile iskustva i predstavile primjere dobre prakse financirane sredstvima iz Programa ruralnog razvoja, te kako su se lokalni mali proizvođači suočili s pandemijom uzrokovanom virusom COVID-19.

Izrađena je brošura u kojoj su predstavljeni Klaster voća i voćnih proizvoda, Klaster orašastih plodova, Klaster sira i Klaster lubenica koji djeluju na području Vukovarsko srijemske županije. Predstavljen je i primjer dobre prakse OPG Moro koji djeluje na području Lokalne akcijske grupe Cetinska krajina.

Predstavnica Lokalne akcijske grupe Zapadna Slavonija predstavila je organizacije koje djeluju na tom području (Lokalno2go, OPG Radić Berry – bobičasta priča, OPG Marijana Vidić Poleto, OPG Živković Marija, OPG Denis Blaženka, OPG Kraljić Ozren) . Predstavnica LAG-a Baranja predstavila je Europski Zeleni i kako on utječe na ruralni prostor dotaknuvši se izazova i prilika Europskog Zelenog plana, Zajedničkih principa i djelovanja LEADER i  Pametnih sela, te Dobre prakse.

Nakon pauze za ručak i osvježenja upoznali smo se s konceptom pametnih sela, te smo pustili animirani informativni video na temu “Pametna sela” za čiju je izradu odobrena potpora u iznosu od 19.875,00 kuna na temelju Poziva za podnošenje prijedloga aktivnosti u provedbi Akcijskog plana Nacionalne ruralne mreže 2014. -2020., godišnjeg provedbenog akcijskog plana Mreže za 2020. godinu koje će se sufinancirati sredstvima mjere 20 “Tehnička pomoć” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Predsjednica Društva Potrošačica, Ana Smoljak je u sklopu međusektorske suradnje educirala sudionike o sklapanju ugovora putem elektroničkih komunikacija s obzirom na to da je ove godine rad svih organizacija većinom usmjeren na online održavanje.

U vrijeme epidemije uzrokovane virusom COVID-19 koja je utjecala na cijeli svijet u prethodnom razdoblju, možemo zaključiti da priroda vraća sebi ono što su ljudi od nje uzeli.
Moramo biti prijateljski nastrojeni prema prirodi i životnoj sredini prije nego bude prekasno, zaključila je Marijana Vidić Poleto, s čijom se izjavom slažemo u potpunosti i trebamo ju slijediti.

Više….