Radionice i aktivnosti za starije građane

15. siječnja 2018.

Udruga Doba mudrosti iz Nijemaca provodi projekt Aktivno doba mudrosti u partnerstvu s Općinom Nijemci te uz savjetovanje LAG-a Bosutski niz. Cilj projekta je uključiti osobe starije životne dobi (60+) Općine Nijemci u život zajednice te organizirati dnevne aktivnosti prilagođene njihovim potrebama i interesima, čime će se povećati njihova mobilnost te smanjiti osamljenost i društvena izoliranost.

Na području Općine 25,48% osoba su starije od 60 godina, a prostorno se rasprostire u osam naseljenih mjesta. Projektne aktivnosti provode se u društvenim domovima u Apševcima, D.N. Selu, Đeletovcima i Banovcima, te u Nijemcima u prostoriji ION-a.

U sklopu projekta organizirane su četiri skupine aktivnosti:

1. Upravljanje projektnim ciklusom

2. Edukativne aktivnosti: radionica informatičke pismenosti koja pridonosi razvijanju sposobnosti korisnika sa ruralnog područja za aktivno korištenje interneta i  računala kako bi se prilagodili trendovima današnjice u kojoj živimo i radionica aktivnog i zdravo starenja koje im je približilo informiranost o zdravlju  te im je mjerenje tlaka i šećera u krvi učinila dostupnijim.

3. Dnevne aktivnostikreativne, zabavne i sportsko rekreativne, u sklopu kojih su korisnici izrađivali blagdanske dekoracije, štrikali odjevne predmete, izrađivali igračke i ukrasne predmete od šuške, išli na izlet u Bizovačke toplice, vozili se brodom Sv. Katarina po rijeci Bosut na izletište Sopotac, šetali kroz prirodu, igrali društvene igre i vrtlarili, što se pokazalo iznimno uspješno i zanimljivo korisnicima.

4. Promidžba i vidljivost projekta

Dodatni tip aktivnosti kao što su prijevoz korisnika projekta odradio se u suradnji s KUD-ovima sa područja Općine Nijemci, te DVD-om iz Đeletovaca, a u suradnji s udrugom MON odrađeno je vrtlarenje te obilježavanje dana pada naselja Općine Nijemci.

Provođenje projekta pozitivno je utjecalo na pripadnike ciljne skupine te je doprinijelo i kvaliteti njihova života i kvalitetnog i ispunjenog provođenja slobodnog vremena.

Projekt je financiran iz poziva na prijavu projekata usmjerenih na kvalitetu života osoba starije životne dobi Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Ukupan iznos projekta je 79.896 kn, od čega Ministarstvo sudjeluje sa 63.917 kn, a općina Nijemci sa 13.079 kn. Trajanje projekta je 10 mjeseci, od 2. svibnja 2017. do 28. veljače 2018.

Više….

Volonterski centar ISKRA

Volonterski centar ISKRA

Udruga ZvoniMir je osnovala Lokalni volonterski centar "Iskra", u okviru projekta "Volontiram jer znam, volim i...