Fond za regionalnu suradnju

17. veljače 2020.

24. siječnja 2018. u prostorijama Norveške kuće u Bruxellesu predstavljen je novi fond Europskog gospodarskog prostora (Norveške, Islanda i Lihtenštajna) za regionalnu suradnju. Fond u iznosu 34,5 milijuna podupire regionalne prekogranične i transnacionalne projektne inicijative koje promiču zajednička rješenja zajedničkih europskih izazova.

Cilj Fonda je jačanje prekogranične i transnacionalne suradnje između tri država donatora (Norveška, Lihtenštajn, Island), petnaest država članica EU koje su korisnice fonda Europskog gospodarskog prostora (Hrvatska, Bugarska, Cipar, Češka, Mađarska, Litva, Latvija, Estonija, Grčka, Malta, Poljska, Rumunjska, Portugal, Slovačka i Slovenija) i deset država koje nisu EU članice (Albanija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Moldova, Crna Gora, Rusija, Srbija, Turska i Ukrajina).

Projekti moraju biti regionalnog prekograničnog ili transnacionalnog obilježja te uključivati partnere iz najmanje triju zemalja i aktivnosti u različitim zemljama. Prihvatljivi prijavitelji su državna uprava i lokalna samouprava, organizacije i udruge lokalnih samouprava, nevladine organizacije i civilno društvo, socijalna poduzeća, tvrtke, zadruge, javne i privatne obrazovne i istraživačke organizacije, socijalni partneri i drugi.

U sklopu Fonda za regionalnu suradnju financira se pet prioritetnih područja:

  • inovacije, istraživanje, obrazovanje i konkurentnost;
  • društvena uključenost, zapošljavanje mladih i smanjivanje siromaštva;
  • okoliš, energetika, klimatske promjene i ekonomija niskog ugljika;
  • kultura, civilno društvo, dobro upravljanje te temeljna prava i slobode;
  • pravosuđe i unutarnji poslovi.

U prvom pozivu za dostavu projektnih prijedloga s rokom za prijavu do 1. srpnja 2018., određena su sredstva u iznosu od 15 milijuna eura (očekivana vrijednost projekta je minimum 1 milijun eura). Početak provedbe je planiran za 2019. godinu.

Pravila, procedure i sve druge informacije vezane uz Fond za regionalnu suradnju i natječaj dostupni su na sljedećim poveznicama:

https://eeagrants.org/The-EEA-and-Norway-Grants-Fund-for-Regional-Cooperation

https://eeagrants.org/Media/Files/The-EEA-and-Norway-Grants-Fund-for-Regional-Cooperation

Više….