BRDN radne grupe

10. veljače 2020.

[10.02.2020.] Prošli tjedan se za članove radnih grupa Balkanske mreže za ruralni razvoj u Beogradu održala radionica na temu Poboljšanje vještina prikupljanja sredstava. Voditelj radionice bio je gospodin Zoran Stojkovski. Na radionici su bili pristutni predstavnici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova i Makedonije. Hrvatsku su iz Hrvatske mreže za ruralni razvoj predstavljali Ana Smoljak i Matija Zamljačanec.

Potreba za obukom bila je utvrđivanju razinom znanja i iskustva članova radnih grupa Balkanske mreže ruralnog razvoja (BRDN). Članovi radnih grupa su mogli odabrati jednu od četiri teme definirane u okviru projekta “Razvoj kapaciteta Balkanske mreže za ruralni razvoj (BRDN) mreža koja će postati odgovorni akter za razvoj održivih ruralnih područja u regiji zapadnog Balkana “. Dakle, članovi su mogli izbrati između:

1. Umrežavanje i izgradnja kapaciteta;
2. promocija i vidljivost;
3. Zagovaranje i lobiranje; i
4. Prikupljanje sredstava.

Odabir teme prve radionice za članove radnih grupa započeo je analizom 11 životopisa članova radnih grupa koji se odnose na razinu iskustva i znanja u sva četiri područja.

Radionica za članova radnih grupa bila je usmjerena na osiguravanje održivosti BRDN-a prikupljanjem sredstava putem poziva Europske komisije za prijavu projektnih prijedloga, kao i drugih mogućih izvora bespovratnih sredstava. Također se dao osvrt na razmatranje prikupljanja sredstava od strane pojedinaca i poslovnog sektora odnosno Crowdfunding kao izvor financiranja.

Zaključak radionice je da bez resursa ne postoje kapaciteti: financijska sredstva i/ili ljudski resursi i u narednom razdoblju BRDN mora raditi na održivosti prikupljanjem sredstava putem natječaja Europske komisije, drugim mogućnostima davanja, ali isto tako razmatranjem crowdfundinga kao izvora financiranja.

Više….