Studijsko putovanje

5. listopada 2021.

U sklopu NAGE – Networking and Advocacy for Green Economy projekta predstavnici mreža Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Albanije i Kosova posjetili su Hrvatsku, te zajedno s uredom HMRR-a posjetili 3 LAG-a koji djeluju na području Slavonije i Baranje. Studijsko putovanje trajalo je 5 dana, od toga 3 dana obilazak i upoznavanje s LAG-ovima.

1.dan

Posjetili smo općinu Stari Jankovci gdje nas je ugostio voditelj LAG-a Srijem Albert Varga, te nam je predstavio rad Centra kompetencija kao i rad LAG-a Srijem. Načelnik općine Stari Jankovci nas je ugostio u prostorijama općine gdje nam je predstavio i objasnio kako funkcioniraju pametna autobusna stajališta i pametne ploče, kao i buduće projekte općine.  Također, posjetili smo reciklažno dvorište u Tovarniku gdje su nam domaćini objasnili kako funkcionira sustav odlaganja otpada i recikliranja. Zadnja postaja nam je bila Iločki podrumi gdje smo se upoznali s povijesti istih, te smo uz prigodni domjenak završili prvi dan.

2.dan

Posjetili smo općinu Andrijaševci te smo se upoznali s radom općine, te projektima koji su provedeni i u provedbi. Predstavnici općine zajedno s predstavnikom LAG-a Bosutski niz, Ivanom Plavšić proveli su nas lokacijama koje su financirane sredstvima EU. Također posjetili smo Babinu Gredu, selo koje je jedino u Hrvatskoj izabrano za projekt Smart Rural 21. U sklopu projekta Smart Rural 21 Općina Babina Greda sufinancirala opremanje kabineta kemije, biologije i tehničke kulture OŠ Mijat Stojanović. Zatim smo posjetili upravnu zgradu Općine Babina Greda gdje smo čuli o projektima koji su u provedbi i oni koji su u planu. Nakon toga uputili smo se u elektranu u Babinoj Gredi gdje su nas odgovorne osobe na elektrani provele kroz cijeli pogon. Putovanje je završilo na Otočkim virovima gdje su nas domaćini proveli kroz cijeli Bioekološki-edukacijski centar “Virovi”.

3.dan

Kraj našeg druženja obilježili smo u LAG-u Šumanovci gdje su nas voditeljica LAG-a, Verica Mušić i stručna suradnica Paulina Bošnjak upoznale s radom LAG-a. Na istom mjestu nalazi se i Poljoprivredno poduzetnički inkubator koji smo nakon izlaganja direktora Mateja Brnić i posjetili.  Također, posjetili smo i obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Pranjić koje se već dugi niz godina bavi proizvodnjom mlijeka i sira s raznim dodatcima.  Druženje smo završili u restoranu Olimpico u Drenovcima s prigodnim domjenkom.

Ova aktivnost je dio Networking and Advocacy for Green Economy projekta, a sufinanciranje je osigurano preko USAID EDGE projekta koji su prepoznali važnost zelene ekonomije.

Više….