Studijski obilazak Međimurja tijekom drugog Hrvatskog ruralnog parlamenta

23. svibnja 2017.

LAG Međimurski doli i bregi prenosi fotoizvještaj sa studijskog obilaska Međimurja koji se odvio zadnjeg dana drugog Hrvatskog ruralnog parlamenta.

Izvještaj prenosimo u cijelosti:

U subotu 22. travnja 2017. godine u sklopu Drugog Hrvatskog ruralnog parlamenta organizirani su studijski posjeti primjerima dobre prakse pod nazivom Međimurje na dlanu.

Posjet je započeo u Čakovcu gdje su sudionici kratko razgledali središte grada i posjetili manifestaciju ”Kaj Međimurci delaju dok nikaj ne delaju” organiziranu od strane aktivnog člana LAG-a Udruge Međimurske roke, a u sklopu obilježavanja Dana Međimurske županije. U atriju Staroga grada Zrinskih sudionici su imali prilike degustirati međimurski pjenušac uz prezentaciju proizvodnje Bistroa i vinarije Shamper, a usporedno se u atriju Staroga grada odvijao i mimohod povijesnih postrojbi Republike Hrvatske, na čelu s međimurskom Zrinskom gardom.

Studijski posjet nastavljen je u Pribislavcu gdje je sudionike na prostoru Zračne luke Čakovec dočekala općinska načelnica Višnja Ivačić koja je prisutnima predstavila najvažnije sadašnje i buduće razvojne projekte općine. Napomenula je i da je kompletno završena izgradnja komunalne infrastrukture na području općine, te da slijedi jačanje turističkih i rekreacijskih sadržaja, posebno u zoni uz zračnu luku. Na području zračne luke i ribnjaka SRD Sunčanica bio je organiziran ručak za sudionike uz prethodnu prezentaciju planiranih projekata revitalizacije zračne luke, ali i već završene prenamjene prostora u ribnjak iz deponije smeća što je dobar primjer uspješne suradnje mještana i lokalnih vlasti u uređenju naselja.

Nakon ručka slijedio je posjet naselju Črečan u Općini Nedelišće. U Medenom vrtu/kušaonici meda OPG-a Tatjane Šardi, smještenom u naselju očuvanih tradicijskih starih kuća, sudionike je dočekala vlasnica imanja Tatjana Šardi koja je uz degustaciju proizvoda od meda predstavila svoje tradicijski uređeno imanje, kušaonicu meda u kući s početka 20. stoljeća, košnice te bogato obiteljsko nasljeđe.

Na susjednom imanju konjičke zadruge Animalogic i OPG-a Ema Prokeš, vlasnica Ema je upoznala posjetitelje sa svojim radom i budućim projektima. U sklopu razgleda imanja posjetitelji su mogli vidjeti ergelu konja i tradicijsku kuću koja je na popisu nepokretne kulturne baštine RH i koja se planira preurediti u kušaonicu domaćih proizvoda, smještajni kapacitet i edukativni prostor.

Studijski posjet nastavio se u naselju Dunjkovec u Općini Nedelišće u Uljari Poljoposavec. Vlasnici su posjetitelje proveli kroz modernu uljaru otvorenu 2014. godine i predstavili im sve faze nastanka njihovog nagrađivanog ulja od bučinih koštica. Ova uljara financirana je putem mjere 103 IPARD programa, a LAG Međimurski doli i bregi je za taj projekt izdao pismo preporuke. Na kraju obilaska posjetitelji su mogli kušati nekoliko vrsta ulja, kao i druge proizvode od bučinih koštica.

Zatim su sudionici nastavili studijski posjet u Gornjem Međimurju, a prva je postaja bila vinarija obitelji Jakopić u Železnoj Gori u Općini Štrigova. Vinski podrum iz 19. stoljeća smješten je u sklopu renomiranog restorana Terbotz, a vlasnik Branimir Jakopić ondje je održao kratku prezentaciju poslovanja vinarije uz degustaciju četiri tipične sorte vina za podneblje Međimurja. Također, najavio je i širenje ponude vinarije otvaranjem smještajnih kapaciteta unutar kurije Zichy-Terbocz iz 19. stoljeća.

Posljednja postaja studijskog posjeta bila je vinarija obitelji Lovrec u naselju Sv. Urban u Općini Štrigova. Predstavnica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Jasna Lovrec posjetitelje je provela kroz vinski podrum iz 16. stoljeća, dvorište prepuno povijesnih predmeta i obiteljsku etnografsku zbirku upisanu u Registar zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Studijski posjet završio je degustacijom nekoliko sorti najboljih obiteljskih vina, nakon čega je slijedio povratak u LifeClass Terme Sveti Martin.

Time su završene trodnevne aktivnosti 2. Hrvatskog ruralnog parlamenta čiji su organizatori bili Hrvatska mreža za ruralni razvoj, LAG Međimurski doli i bregi, Općina Sveti Martin na Muri, LifeClass Terme Sveti Martin, suorganizator Mreža za ruralni razvoj, a uz domaćinstvo Međimurske županije.

Izvor: LAG Međimurski doli i bregi


Više….

Deklaracija 5. HRP

Deklaracija 5. HRP

Na završnoj sjednici petog Hrvatskog ruralnog parlamenta 24. travnja 2024. godine sudionici su usvojili Deklaraciju...