Proslavili smo deset godina HMRR-a!

24. studenoga 2016.

Prva hrvatska mreža za ruralni razvoj – HMRR 22. studenog 2016. u Kravarskom proslavila je deset godina djelovanja.

U prvih deset godina djelovanja pomogli smo osnivanju prvih Lokalnih akcijskih grupa u Hrvatskoj, zagovarali interese lokalnih zajednica, informirali i educirali ruralne dionike, organizirali Prvi Hrvatski ruralni parlament i potpomogli razvoj ruralne Hrvatske, a danas brojimo 46 članova.

Dan je započeo sastankom upravnog odbora i redovnom skupštinom HMRR-a. Uslijedila je panel rasprava “Građani u ruralnom razvoju – od LEADER-a do CLLD-a”, koju je moderirala Lidija Pavić-Rogošić (ODRAZ/HMRR), a na kojoj su kao panelisti sudjelovali Svjetlana Kasunić (HMRR), Višnja Jelić Mück (ODRAZ/HMRR), Siniša Bukal (LAG Zrinska gora-Turopolje/HMRR) te se kasnije pridružio Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede.

Svrha rasprave bila je razmotriti modele i potrebu uključivanja građana i njihovog aktivnog sudjelovanja u razvoju lokalne ruralne zajednice. Zaključeno je da se u Hrvatskoj ne provodi pristup CLLD (lokalni razvoj vođen zajednicom) te da LAG-ovi imaju značajnu ulogu u animiranju ruralnih prostora u kojima lokalna zajednica promišlja razvoj svoga kraja. Nakon panel rasprave su predstavljeni rezultati projekta “Edukacijom, podrškom i promocijom do dobrog upravljanja na lokalnoj razini”.

Centralno događanje proslave je započelo pozdravnim riječima predsjednice HMRR-a Svjetlane Kasunić te prikazom dosadašnjih aktivnosti i postignuća HMRR-a, od prve nacionalne konferencije o ruralnom razvoju 2006., brojnih skupova, priručnika o provedbi LEADER pristupa u Hrvatskoj, rasprava o ruralnom razvoju/LEADER-u, izvještaja iz sjene o provedbi IPARD-a u Hrvatskoj, radu u odborima i povjerenstvima, pomoći u osnivanju LAG-ova i moderiranja izrade Lokalnih razvojnih strategija LAG-ova, organiziranja prvog Hrvatskog parlamenta i sl. Ivana Laginja, prva predsjednica HMRR-a, nam je objasnila kako je nastala ideja osnivanja prve ruralne mreže i koja je bila njezina uloga. Višnja Jelić Mück i Tomislav Panenić, nekadašnji predsjednici HMRR-a, su se osvrnuli na HMRR-u prošlosti, ali i dali svoje viđenje budućnosti.

Predstavnici osnivača (Ivana Laginja/ZOE, Slađana Novota/SMART, Sonja Vuković/Slap, Lidija Pavić-Rogošić/ODRAZ i Nikša Božić/ECOVAST) podsjetili su nas zbog čega su osnovali HMRR, kakav je bio njihov doprinos te kako vide HMRR u budućnosti. Na kraju su zaposlenice Marina Koprivnjak i Julia Bakota dale svoju perspektivu rada u HMRR-u.

Na proslavi je sudjelovalo šezdesetak sudionika, članova HMRR-a, predstavnika lokalne i nacionalne vlasti, civilnog sektora, javnih institucija, poslovnog sektora (malih i srednjih poduzeća, obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava, komunalnih poduzeća), saborskih zastupnika.

HMRR u budućnosti želi otvoriti prostor za dijalog između donositelja odluka i lokalnih aktera te nastaviti s dosadašnjim uspješnim aktivnostima. Hvala svim dragim kolegama i suradnicima što su s nama podijelili ovu važnu godišnjicu!

Više….