Održan treći Hrvatski ruralni parlament

20. svibnja 2019.

Vodice i Tisno, 20.-23. svibnja 2019.

Treći Hrvatski ruralni parlament, održao se od 20. – 23. svibnja 2019. u Vodicama i Tisnom, u Šibensko-kninskoj županiji s glavnom temom “Pametna sela”, odnosno sela budućnosti. Organizatori su bili Hrvatska mreža za ruralni razvoj i Ministarstvo poljoprivrede/Mreža za ruralni razvoj a suorganizator Lokalna akcijska grupa More 249.

Parlament je okupio više od 300 sudionika iz cijele Hrvatske – predstavnike LAG-ova i udruga koje se bave ruralnim razvojem, stručne i znanstvene organizacije, predstavnike ministarstava i državnih upravnih tijela, jedinica lokalne samouprave, lokalnih i regionalnih razvojnih agencija, poduzetnika, poljoprivrednih proizvođača, obrtnika i drugih dionika ruralnog prostora. Također, sudjelovali su i brojni gosti i govornici iz inozemstva, poput Toma Jonesa iz Europskog gospodarskog i socijalnog odbora te predstavnika Europske komisije – Michaela Pielkea i Stefana Jensena.

U ime organizatora, parlament je otvorio predsjednik HMRR-a – Albert Varga, nakon čega su se pozdravnim govorima sudionicima obratili potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede – Tomislav Tolušić te drugi visoki uzvanici.

Drugoga dana su kroz prezentacije sudionicima predstavljene aktualne teme – pametna sela te budućnost ZPP-a i smjernice za novo programsko razdoblje nakon čega je uslijedila i panel rasprava tijekom koje su sudionici imali priliku postavljati pitanja i dobiti odgovore panelista – Krešimira Ivančića (Ministarstvo poljoprivrede), Spomenke Đurić (Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU), Michaela Pielkea (Europska komisija) i Svetlane Edmeades (Svjetska banka). Istoga dana održao se i ruralni café, odnosno rasprava sudionika o različitim temama u pet manjih skupina.

Treći dan bio je posvećen terenskim radionicama, njih deset na različite teme, na kojima su mogli izmjenjivati iskustva i mišljenja o temama ključnim za rast i razvoj ruralnih područja. Tako se raspravljalo o pametnom upravljanju, suradnji dionika na lokalnoj razini i višefondovskom financiranju ruralnog razvoja, zaštiti okoliša, prirode i klime, očuvanju resursa, održivom razvoju, digitalnim selima, prometnom povezivanju ruralnih područja i otoka, ostanku mladih u ruralnim područjima te resursima u ribarstvu.  

Posljednjeg dana predstavljeni su vrlo vrijedni zaključci svih tematskih radionica, a neki od njih provlačili su se kroz mnoge grupe. Istaknuta je važnost edukacije svih uključenih u ruralni razvoj od poljoprivrednika, učenika i studenata, do zaposlenika raznih tijela i službi, a naročito fakultetskih profesora i edukatora koji svoje znanje trebaju prenositi na nove korisnike i generacije. Također, istaknuto je međusobno učenje i korištenje primjera dobre prakse koji će poslužiti kao vrlo važan element prilikom programiranja sljedećeg programskog razdoblja.

Zaključci i prezentacije govornika biti će objavljeni na mrežnoj stranici ruralniparlament.com.

Zahvaljujemo se svima koji su doprinjeli uspješnosti ovog događaja. Veselimo se idućem parlamentu u nekom drugom kutku ruralne Hrvatske.

Više….

Deklaracija 5. HRP

Deklaracija 5. HRP

Na završnoj sjednici petog Hrvatskog ruralnog parlamenta 24. travnja 2024. godine sudionici su usvojili Deklaraciju...