Političke institucije EU

11. studenoga 2020.

Tijekom šest mjeseci u školama održat će se predavanje o EU u svrhu educiranja o političkim institucijama: Europskoj komisiji, Europskom parlamentu, Vijeću EU i Europskom Vijeću. Projektom Političke institucije EU obuhvatit će se Schumanova deklaracija, Rimski ugovori, Bijela knjiga, Ugovor iz Maastrichta, Amsterdamski ugovor, Ugovor iz Nice i Lisabonski ugovor. Naime, EU Lisabonskim ugovorom stječe međunarodnu pravnu osobnost te postaje subjekt međunarodnog prava. Lisabonskim ugovorom došlo je i do promjena u institucionalnoj strukturi EU. Institucionalni ustroj EU je jedinstvena institucionalna struktura u svijetu. Od stupanja na snagu Lisabonskog ugovora institucije EU se dijele na političke i nepolitičke. Naglasak ovog projekta je na političkim institucijama EU, odnosno u školama će se održati predavanja o Europskom parlamentu, Europskoj komisiji, Vijeću Europske unije i Europskom vijeću. Za potrebe educiranja o EU, izrađene su edukativne publikacije za djecu i mlade.
Vrijednost projekta Političke institucije EU je HRK 104.915,16 a s HRK 88.915,16 sufinancira ga Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

 

 

16.11.2020.
Nakon uspješne edukacije polaznicima radionica podijeljene su brošure „Političke institucije EU“ tiskane u sklopu projekta. Sve što su učenici tijekom provedbe projekta Političke institucije EU saznali o Europskoj uniji može se provjeriti u kratkom virtualnom kvizu o institucijama Europske unije osmišljenom za mobilne uređaje dostupnom ovdje . Također je izrađen animirani edukativni video u kojem su detaljno objašnjene političke institucije EU, načini biranja izaslanika u predstavnička tijela i ovlasti tijela, osnovne funkcije tijela, njihove odgovornosti i uloga na međunarodnoj sceni. Animirani edukativni video može pogledati na: https://youtu.be/3I-l2GP_5P0

Više….

Rastimo zajedno

Rastimo zajedno

Hrvatska mreža za ruralni razvoj partner je na projektu "Rastimo zajedno". Nositelj projekta: Centar za socijalno...

Tata od formata

Tata od formata

Cilj projekta: osvijestiti javnost o važnosti uključivanja očeva u obiteljski život, potaknuti očeve na aktivno...