Primjeri dobre LEADER prakse u Irskoj u razdoblju 2007.-2013.

Filter photo

28.2.2018.

Prenosimo tri primjera dobre prakse provedbe pristupa LEADER u Irskoj, financiranih putem Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2007.-2013. Ukupno 35 projekata dostupno je u bazi Irske mreže za ruralni razvoj: http://www.nationalruralnetwork.ie/leader

Više informacija ovdje.

1. Proizvedeno u Westmeathu

Pokrajina Westmeath nije toliko poznata po obrtništvu kao druge pokrajine u Irskoj, ali podrškom Razvojne agencije Westmeath zadnjih nekoliko godina kroz LEADER program vidi se značajni napredak u ovome području. Kroz petogodišnji period od 2010. do 2014. godine Razvojna agencija osigurala je obrtničkom sektoru potporu u iznosu od 175.000 eura kroz mjere LEADER programa: 341 Stjecanje vještina i animacija, 331 Obuka i informiranje, 312 Poslovno stvaranje i razvoj i 421 Provođenje zajedničkih projekata. U sklopu mjere Animacija Agencija je ugovorila suradnju sa stručnjakinjom za obrtništvo Aileen Duffy s ciljem animiranja obrtničkog sektora u Westmeathu. Radeći na terenu Aileen je imala priliku iz prve ruke vidjeti probleme i potrebe obrtnika te im je tako mogla bolje pomoći u razvoju njihovih poslovnih vještina i osmišljavanju palete proizvoda za tržište. Za potrebe razvoja proizvoda i njihove prepoznatljivosti, obrtnici su ušli u suradnju s obrtnicima iz susjednog LAG-a, ali i s kolegama iz Finske.

Made WM Jpeg

Projekt Proizvedeno u Westmeathu (http://madeinwestmeath.ie/) započeo je 2011. godine. Kroz njega je uspostavljena mreža obrtnika kako bi oni lakše međusobno komunicirali i tako brže i efikasnije rješavali svoje i probleme svojih kolega. Proizvodi obrtnika brendirani su pod nazivom Proizvedeno u Westmeathu, isto kao i naziv projekta, što omogućuje potrošačima da lakše prepoznaju kvalitetu i izvornost proizvoda. U sklopu promocije napravljena je internet stranica i druge platforme na društvenim mrežama, a obrtnici su prisustvovali na raznim sajmovima u Irskoj i Velikoj Britaniji. U sklopu povećanja turističke ponude Westmeatha obrtnici su organizirali radionice i demonstracije koje su posjećivali turisti i drugi znatiželjnici. Obrtnici svoje proizvode prodaju u specijaliziranim zajedničkim prodavaonicama, u radionicama obrtnika, na sajmovima i putem internet prodaje. Od 2010. godine povećao se broj registriranih obrtnika u Westmeathu za 40%. Pokrivena su razna područja djelovanja, poput proizvodnje nakita, tekstila, pletenine, keramike i stolarije. Dobar pokazatelj ovog projekta je taj što sve više proizvođača svoje hobije pretvaraju u vlastiti obrt.

2. Farma ovaca Glenkeen

Farma Glenkeen (http://glenkeenfarm.com/index.html) u gradiću Louisburgh, u samom srcu turističke rute Wild Atlantic Way, počela je s djelovanjem 1999. godine. Nekoliko godina kasnije vlasnici su htjeli diverzificirati poslovanje farme kroz osnivanje centra za posjetitelje kako bi se obogatila agroturistička ponuda farme i lokalne zajednice. Preko Razvojne agencije Jugozapadni Mayo prijavili su se na natječaj za mjeru Diverzifikacija nepoljoprivrednih aktivnosti iz Fonda za ruralni razvoj. Ukupan iznos projekta bio je 262.350 eura od čega je 149.900 eura sufinancirano iz EAFRD-a.

Ovce

Centar za posjetitelje službeno je otvoren 2014. godine. On uključuje trgovinu tradicionalnim suvenirima i rukotvorinama, restoran i izložbeni prostor, a na farmi se održavaju demonstracije tradicionalnih načina života, primjerice ručno rezanje treseta, ovčarenje pasa i predenje vune, zatim prezentacije o prirodnoj i kulturnoj baštini lokalnog kraja, šetnja kroz prirodu i degustiranje jestivih plodova, tečajevi kuhanja te farma domaćih životinja.

3. Adrenalinski park u Istočnom Dunmoreu

Prije 20 godina u mjestu Istočni Dunmore, pokrajina Waterford, otvoren je Adrenalinski park (http://www.dunmoreadventure.com/). Na početku ponuda parka se odnosila na iznajmljivanje kajaka i kanua, streličarstvo i jedrenje na vjetru. Uz vlasnike parka bio je zaposlen jedan sezonski instruktor.

Vlasnici parka 2013. godine odlučili su se priaviti za financiranje iz mjere Poticanje aktivnosti u turizmu s ciljem povećanja postojeće ponude parka kroz   pružanje novih aktivnosti, a to su vodeni park, team building centar, unutarnji sustav špilja i penjačkih stijena za sportsko penjanje, te su uložili u opremu za kajakarenje, ronilačka odijela i opremu za spašavanje za zaposlenike parka. Projekt je ukupno iznosio 111.375 eura.

Park

Adrenalinski park u Istočnom Dunmoreu sada je jedan od najvećih parkova u južnoj Irskoj te ima najveću ponudu aktivnosti i na otvorenom i zatvorenom. Trenutno zapošljavaju 5 stalno zaposlenih i preko 25 sezonskih radnika. Uspješno poslovanje parka odrazilo se i na lokalnu zajednicu, primjerice na lokalne trgovine, barove i restorane radi povećanja broja turista u ljetnim mjesecima.

Želite li primati HMRR Info?

HMRR je član mreža

Prepare network logo Elard logo Hrvatski LAG-ovi logo