CLLD: izgradnja snažnih zajednica

Filter photo

[4.12.2017.]

Seminar "Capitalising on CLLD experiences - Building resilient local communities", održan je u gradu Győru u Mađarskoj, od 8. do 10. studenoga 2017. u organizaciji Europske komisije.

Prenosimo izvještaj Mreže za ruralni razvoj u cijelosti:

Seminar je koncipiran na iskustvima i savjetima iz prakse CLLD-a (lokalnog razvoja pod vodstvom zajednice) koji su podržani kroz fondove ruralnog razvoja - EAFRD, ribarstva - EMFF, regionalnog razvoja - ERDF i socijalnih fondova - ESF. Glavna tema seminara je način na koji se može kapitalizirati znanje i što se može naučiti iz različitih iskustava korisnika primjenjujući CLLD u ruralnim, urbanim i obalnim područjima te kako koristiti europske programe i fondove u potpori povećanja kapaciteta lokalne zajednice i bottom-up pristup lokalnih inicijativa.

Prezentacije:

Prvi dan događanja obilježilo je predstavljanje glavnih tema seminara, a drugi dan su održane plenarne sjednice na temu "Europski pregled CLLD-a" nakon kojih je uslijedila panel diskusija s predstavnicima službi Europske komisije, kao i predstavljanje mađarskog nacionalnog pristupa CLLD-u i naučenim lekcijama iz tog područja. Na drugoj plenarnoj sjednici razmatralo se postavljanje CLLD-a u praksu te su se mogla čuti iskustva LAG-ova iz različitog tematskog i teritorijalnog konteksta.

Radionice su obilježene dijeljenjem iskustva sudionika u procesima izgradnje snažne lokalne zajednice s temama strateškog razmišljanja - rješavanjem kompleksnih i međusobno povezanih izazova u ruralnim, urbanim i obalnim zajednicama, pojednostavljenjem procesa i omogućavanjem veće orijentacije prema korisnicima te načinima pridonošenja i korištenja nacionalne i internacionalne suradnje.

Zadnji dan seminara bio je rezerviran za terenske posjete sudionika na dva projekta koje su omogućile uvid u razvojne inicijative urbanih i ruralnih LAG-ova. Sudionici terenskog posjeta pod nazivom Integrirana urbana obnova u Győru mogli su čuti informacije o rezultatima obnove stare jezgre grada Győra. Prvi element obnove je Vibrant downtown projekt kojem je u cilju kreirati atraktivan centar grada, u kombinaciji ekonomske funkcionalnosti i funkcionalnosti zajednice. Projekt uključuje infrastrukturne investicije, kao i različite inicijative za promociju života zajednice u centru grada. Kako bi se poboljšala kvaliteta života u donjem dijelu grada, provedena je inicijativa za poboljšanje socijalnog stanovanja i jačanje socijalne suradnje. Grad je sudjelovao u partnerstvu s ciljem jačanja društvene zajednice.

Drugi terenski posjet održao se u malom gradiću Pannonhalmi, 20 km udaljenom od Győra, koji je primjer kako LEADER inicijativa može uspješno integrirati ključne lokalne dionike u pripremi i provedbi programa u svrhu održavanja lokalne vrijednosti tog područja. Naime, Pannonhalma je poznata po jednom od najstarijih povijesnih spomenika u Mađarskoj, benediktinskom samostanu izgrađenom 996. godine. Sudionici su imali priliku posjetiti biljni vrt u sklopu  samostana te vidjeti proizvodnju ulja kao rezultat uspješne suradnje s LAG-om.

Na seminaru je prisustvovalo više od 150 CLLD sudionika sa lokalne, regionalne, nacionalne i EU razine, kao i iz relevantnih nevladinih organizacija. Na taj način omogućena je međusobna razmjena informacija, učenje, korisna rasprava među lokalnim akcijskim skupinama, CLLD mrežama, stručnjacima, upravnim tijelima i službama Europske komisije.

Izvor: mrr.hr

Želite li primati HMRR Info?

HMRR je član mreža

Prepare network logo Elard logo Hrvatski LAG-ovi logo