Više od 40 zemalja na 2. Europskom ruralnom parlamentu sudjelovalo u stvaranju Manifesta

Filter photo

Na 2. Europskom ruralnom parlamentu (ERP) održanom u austrijskom gradiću Schärdingu 4.-6. studenoga 2015. sudjelovalo je 240 delegata iz 40 zemalja svijeta.

Organizatori su European Rural Community Alliance, PREPARE Partnership for Rural Europe i European LEADER Association for Rural Development.

Hrvatska mreža za ruralni razvoj imala je zadaću predstaviti Hrvatsku na ovom događaju važnom za čitavu ruralnu Europu. Uz predstavnike HMRR-a Višnju Jelić Mück (ODRAZ/HMRR), Petra Mamulu (LAG Gorski kotar/HMRR), Marinu Koprivnjak (HMRR) i Juliju Bakotu (HMRR), članice hrvatske delegacije su bile i Vlatka Pavlinić (Mreža za ruralni razvoj) i Marijana Živković (Ministarstvo poljoprivrede).

Tri dana terenskih posjeta, plenarnih sjednica, radionica te neformalne razmjene ideja i iskustava su rezultat cjelogodišnjih kampanja provedenih u 40 europskih zemalja. U Hrvatskoj je nacionalnu kampanju vodila Hrvatska mreža za ruralni razvoj čiji je vrhunac bio prvi Hrvatski ruralni parlament. Cilj je bio čuti glas i potrebe stanovnika ruralnih prostora. 

Sudionicima ERP-a Marina Koprivnjak, koordinatorica Platforme, i drugi članovi Platforme su u sklopu 'Market of initiatives' predstavili  Platformu za ruralni razvoj Jugoistočne Europe.

Sudionici su raspravljali o najistaknutijim temama koje su proizišle iz kampanje te doprinijeli sastavljanju Europskog ruralnog manifesta koji ocrtava potrebe, izazove i zahtjeve ruralnog stanovništva Europe. Manifest preuzmite na sljedećim linkovima: Manifest na engleskom jeziku, Manifest na hrvatskom jeziku.

Usvojen je i izvještaj s nacionalnih kampanja europskih zemalja koje su sudjelovale na ERP-u: ALL Europe shall live

Također, pogledajte i priopćenje za medije s ERP-a ovdje:  priopćenje za medije na engleskom jezikupriopćenje za medije na hrvatskom jeziku.

Sve detalje s ERP-a, program događanja, popis zemalja sudionica, a uskoro i prezentacije možete pronaći na službenim stranicama: europeanruralparliament.com

Pregled profila i broja sudionika događaja obuhvaćenih projektom Europskog ruralnog parlamenta možete pronaći ovdje: Information template

Kao i europska, hrvatska nacionalna kampanja se nastavlja, a drugi Hrvatski ruralni parlament nam slijedi 2017.

Foto: Vanessa Halhead

Želite li primati HMRR Info?

HMRR je član mreža

Prepare network logo Elard logo Hrvatski LAG-ovi logo