Redovna skupština HMRR-a održana u Baranji 21. travnja 2012.

Filter photo

U živopisnom baranjskom etno-selu Suza održana je u subotu 21. travnja 2012. redovna godišnja skupština Hrvatske mreže za ruralni razvoj - HMRR. Domaćin je bio LAG Baranja, a suorganizator Udruga za kreativni razvoj Slap iz Osijeka.

Skup je otvorio zamjenik župana Osječko-baranjske županije Željko Kraljičak. U svom je govoru opisao razvojne potrebe i očekivanja na području Županije, naglasio važnost LAG-ova u pokretanju i provedbi lokalnog razvoja te potrebu osposobljavanja svih skupina razvojnih dionika za kandidiranje i provedbu projekata. Županija podupire razvojna nastojanja na svom području. Pozornost je izazvala najava pozajmice koja će nositeljima odobrenih projekata omogućiti predfinanciranje do prispjeća sredstava potpore. Županija dogovara sa Zagrebačkom bankom uvjete kreditiranja, a sama bi preuzela otplatu kamata. Ivan Doboš, gradonačelnik Belog Manastira i dopredsjednik LAG-a Baranja uputio je  sudionicima sastanka pozdrav domaćina.

Sjednicu su vodili Jany Hansal iz Deše i Petar Mamula iz LAG-a Gorski kotar. Sudjelovali su predstavnici dvanaest od sedamnaest organizacija članica Mreže uključujući nove članove. Prihvaćen je izvještaj predsjednice Višnje Jelić Mück o radu HMRR-a u 2011. godini.  Potom je u opsežnoj raspravi dopunjen prijedlog Operativnog plana za 2012. godinu. Tomislav Panenić novi je član Upravnog odbora.


Slijedilo je predstavljanje novih članova: LAG Una predstavio je član Upravnog odbora Nikola Arbutina. LAG djeluje od 2010. godine. Smješten je na području Pounja i Posavine, od Dvora do Jasenovca, te obuhvaća sedam jedinica lokalne samouprave s 24 tisuće stanovnika na rijetko naseljenom protsoru gustoće 18 st./km2. Nataša Tramišak, predsjednica LAG-a Vuka-Dunav opisala je nedavno osnovan LAG koji obuhvaća šest općina i 18 tisuća stanovnika na prostoru južno od Osijeka sa sjedištem u Antunovcu. Jelena Jurišić predstavila je DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvoja i najavila njegovo učlanjivanje u Mrežu. DOOR već surađuje s nekoliko LAG-ova i želi jačati svoje usmjerenje na korištenje obnovljivih energetskih izvora i razumno korištenje energije u ruralnim prostorima.

Predstavnica GTF-a - Regionalnog centra za rodnu jednakost Ana Carević opisala je nedavno otpočetu suradnju s HMRR-om uključujući projektni prijedlog SEEWoRD II: SEE Women in Rural Development Network (Žene Jugoistočne Europe u mreži za ruralni razvoj) u kojem sudjeluju organizacije iz osam država, a HMRR je jedan od partnera.

Denis Sgagliardi, član Upravnog odbora Mreže mladih Hrvatske - MMH predstavio je nacionalnu krovnu organizaciju mladih. Obje mreže, HMRR i MMH nalaze puno prostora za suradnju i uzajamno osnaživanje na lokalnoj razini.

Prethodnog dana, 20. travnja, članovi HMRR-a sudjelovali su na radionici koju je moderirala Gordana Stojanović iz RRA Slavonije i Baranje. Cilj je bio provjeriti dosadašnja i zacrtati buduća usmjerenja Mreže. Zaključci radionice koristili su za dopunu prijedloga Operativnog plana za 2012. godinu. Nakon radionice održana je sjednica Upravnog odbora, organiziran izlet do povijesnog lokaliteta Batine, posjet vinskom podrumu Gerštmajer u Zmajevcu i zajednička večera u Piroš Čizmi u Suzi.

 

Želite li primati HMRR Info?

HMRR je član mreža

Prepare network logo Elard logo Hrvatski LAG-ovi logo