Predstavnici HMRR-a sudjelovali na godišnjem skupu mreže PREPARE

Filter photo

6.11.2018.

Predstavnici Hrvatske mreže za ruralni razvoj (HMRR) sudjelovali su na ovogodišnjem skupu međunarodne mreže PREPARE (Partnership for rural Europe - Partnerstvo za ruralnu Europu). Središnji događaj za 2018. godinu održan je na Kosovu od 30. listopada do 1. studenoga u tradicionalnom obliku PREPARE okupljanja (PREPARE Gathering) u sklopu kojega je održana i redovita godišnja skupština ove međunarodne organizacije. HMRR su na Kosovu predstavljali Višnja Jelić Mück (dosadašnja predstavnica HMRR-a), Julia Bakota te Nikša Božić, novi predstavnik HMRR-a u PREPARE-u.

45159324_2214834845217718_3753467744989741056_o

Mreža PREPARE formirana je 1999. godine s ciljem potpore organizacijama civilnog društva koje se bave temama ruralnog razvoja u državama koje su se tada pripremale za punopravno članstvo u Europskoj uniji. Fokus mreže s vremenom je sa prostora središnje Europe preselio na jugoistok Europe pa je tako PREPARE svojevremeno pomagao i umrežavanje hrvatskih organizacija civilnog društva koje se bave ruralnim razvojem. Hrvatska mreža za ruralni razvoj postala je punopravni član PREPARE-a 2010. godine. Nekad samo neformalna mreža, od 2015. godine mreža PREPARE i formalno je registrirana kao neprofitna organizacija sa sjedištem u Bruxellesu. Mreža je jedan od organizatora Europskog ruralnog parlamenta (ERP) a redovito sudjeluje i u radnim tijelima i konzultacijama koje prilikom donošenja europskih politika ruralnog razvoja provode Europska komisija i Europski parlament. Na upravo održanoj Skupštini mreže na Kosovu Mreža organizacija za ruralni razvoj Kosova (NORDK) primljena je u članstvo kao devetnaesta organizacija mreže koja sada okuplja organizacije od Švedske i Finske na sjeveru do Kosova i Makedonije na jugu Europe.

Domaćin ovogodišnjeg okupljanja bila je Mreža organizacija za ruralni razvoj Kosova (NORDK), a trodnevni događaj održan je u kosovskom gradu Peći (Peja). Format PREPARE okupljanja tradicionalno težište stavlja na networking i upoznavanje zemlje domaćina. Ovogodišnji skup započeo je terenskim radionicama te su sudionici, podijeljeni u tri grupe, obišli različite primjere projekata koji doprinose ruralnom razvoju Kosova. Sektor poljoprivrede u ukupnom gospodarstvu Kosova sudjeluje sa svega 10,5% udjela u BDP-u, a izvoz poljoprivrednih proizvoda u ukupnom izvozu sa 15%. Prilikom obilaska sudionici su se mogli upoznati s uspješnim primjerima koji čine pomake u ruralnom razvoju Kosova, između ostalog, malu mljekaru u kojoj se proizvodi poznati Sharri sir u selu Dragaš, tvornicu koja proizvodi drvene bačve za vino što se koriste u rastućem sektoru vinogradarstva i vinarstva Kosova, dvije farme pčela koje doprinose poboljšanju tradicionalne proizvodnje meda na Kosovu te primjer spoja očuvanja kulturne baštine i društvenog poduzetništva u primjeru udruge udovica koje za tržište proizvode tradicionalne narodne nošnje i proizvode inspirirane njima.

45014906_2210964662271403_5958689334134571008_o

Drugi dan skupa bio je rezerviran za plenarnu sjednicu na kojoj je sudjelovao Ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova, predstavnica Ureda Europske unije na Kosovu te predstavnici mreže PREPARE i domaćina NORDK-a. U nastavku dana šezdesetak sudionika radilo je na radionicama koje su bile posvećene ulozi organizacija civilnog društva u ruralnom razvoju, LEADER-u kao pokretaču integriranog ruralnog razvoja, ulozi volontiranja u razvoju zajednica te razvoju kapaciteta mreže PREPARE. Radionice su se nastavile i treći dan kada su predstavljene u obliku zaključaka skupa.

45153140_2214834941884375_3197318726252756992_o

Paralelno s radnim dijelom skupa održana je i redovita skupština mreže PREPARE. Na početku skupštine dosadašnja predstavnica HMRR-a, Višnja Jelić Mück, zahvalila se svima na suradnji i obavijestila ih o povlačenju iz aktivnog sudjelovanja u radu mreže. Također je predstavila i novog predstavnika HMRR-a u mreži, Nikšu Božića, kojega je Upravni odbor HMRR-a odabrao za novog predstavnika. Predsjedavajući Skupštine Goran Šoster zahvalio je hrvatskim predstavnicima na dosadašnjem vidljivom radu te posebno Višnji na njenom osobnom doprinosu razvoju mreže i sudjelovanju u radu Izvršnog odbora. Ovogodišnja skupština PREPARE-a bila je izborna te se birao novi predsjednik, podpredsjednik i članovi Izvršnog odbora. Predsjednik će iduće dvije godine biti Aris Adlers (Latvijski ruralni forum), a potpredsjednik Goran Šoster (Slovenska mreža za ruralni razvoj). Odabrani su i ostali članovi Izvršnog odbora: Nikša Božić (HMRR), Urszula Budzich-Tabor (Poljski ruralni forum) i Leotrim Gërmizaj (Mreža za ruralni razvoj Kosova). Novi glavni tajnik je Kim Smedslund (Akcijska organizacija finskih sela), a produljen je mandat blagajnici Aniti Selickoj (Latvijski ruralni forum).

45205602_2213299932037876_7328681153055948800_o

Novi predsjednik PREPARE-a Aris Adlers rekao je kako je prijemom Kosova u punopravno članstvo mreže na neki način zaokružen rad PREPARE-a na području jugoistoka Europe jer su sada predstavici svih država nastalih raspadom Jugoslavije (kao i Albanija) punopravne članice mreže. Neke od članica s ovog područja već su dobro ustrojene nacionalne mreže koje su aktivni dionici ruralnog razvoja u svojim državama. Najavio je kako će se u sljedećem razdoblju PREPARE više fokusirati na zemlje smještene na Crnom moru i tamo pomagati formiranju jačih mreža organizacija civilnog društva koje se bave ruralnim razvojem. HMRR je provedbom projekta Promicanje ruralnog razvoja i diversifikacije u općini Hulo u Gruziji već na tragu tog pomaka prema crnomorskoj regiji a iskustva će se moći koristiti i u budućim aktivnostima mreže PREPARE.

Od budućih aktivnosti mreže PREPARE svakako treba spomenuti organizaciju Četvrtog Europskog ruralnog parlamenta (ERP) što će se održati u Španjolskoj u selu Candás od 6. do 9. studenoga 2019., a PREPARE je jedan od suorganizatora.

Fotoabum

Želite li primati HMRR Info?

HMRR je član mreža

Prepare network logo Elard logo Hrvatski LAG-ovi logo