Održana radionica o usklađivanju strategija LAG-ova i budućnosti CLLD-a

Filter photo

[11.12.2017.]

U organizaciji HMRR-a 8. prosinca 2017. u Đurđevcu je održana radionica o usklađivanju strategija LAG-ova i budućnosti CLLD-a na kojoj je sudjelovalo 30 predstavnika LAG-ova, ruralnih mreža i medija.

Radionicu su moderirali Albert Varga, predsjednik HMRR-a i Mihaela Lončar, voditeljica LAG-a Podravina, domaćina radionice.

I. dio / Usklađivanje strategija LAG-ova: iskustva i preporuke

U prvom dijelu Mihaela Lončar je predstavila iskustva svog LAG-a u s usklađivanjem lokalne razvojne strategije koje su nužne nakon izmjena Pravilnika o provedbi podmjera Mjere 19. Osvrnula se na suradnju s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju pri usklađivanju, a nakon prezentacije je uslijedila rasprava.

SAM_3320

Foto 1. Usklađivanje strategija LAG-ova, prezentacija i rasprava

Većina LAG-ova je već uskladila ili planira uskladiti svoje strategije do kraja 2017., a pokazalo se kako još uvijek ima otvorenih pitanja. No, računaju na nastavak dobre suradnju s Agencijom i brzo rješavanje mogućih prepreka, kako bi se čim prije krenulo u raspisivanje prvih LAG natječaja.

II. dio / Novi europski model lokalnog razvoja vođenog zajednicom - CLLD

Drugi dio je započeo prezentacijom Alberta Varge o novom modelu CLLD-a za razdoblje 2021.-2027. predstavljenom na trećem Europskom ruralnom parlamentu u Nizozemskoj i na seminaru o CLLD-u u Estoniji. Model predlažu svi članovi europske mreže ELARD, čiji je HMRR član, a predlaže kreiranje CLLD fonda koji bi trebao biti: osiguran u svim zemljama članicama za sve teritorijalne oblike, sačinjen od sva četiri ESI fonda proporcionalno te na nacionalnom nivou vođen Operativnim programom (kreiranim unificiranim pravilima delegiranim od strane EU za sve zemlje članice) na način da ga na lokalnom nivou LAG-ovi provode uz pomoć samostalno kreiranih mjera.

SAM_3323

Foto 2. Skica prijedloga novog CLLD modela

O budućnosti CLLD-a se razgovara i u Europskom gospodarskom i socijalnom odboru koji je sastavio razmatračko mišljenje o prednostima ovog pristupa. Predstavila ga je Lidija Pavić - Rogošić, članica EGSO-a koja je naglasila važnost pravovremenog djelovanja u smjeru krojenja novog programskog razdoblja, kako bismo izbjegli probleme s kojima smo (bili) suočeni u tekućem razdoblju.

SAM_3329

Foto 3. EGSO o CLLD-u

Radionicu smo zaključili najavom kampanje za uspostavu kontinentalnih FLAG-ova (LAG-ova u ribarstvu) u Hrvatskoj za novo programsko razdoblje.

SAM_3312

 SAM_3318

Foto 4. i 5. Sudionici iz svih krajeva Hrvatske

Želite li primati HMRR Info?

HMRR je član mreža

Prepare network logo Elard logo Hrvatski LAG-ovi logo