Stručno-edukativni skup o Naturi 2000 i zaštiti okoliša

Filter photo

{16.12.2015.}

Na Stručno-edukativnom skupu "Uloga ruralnog prostora u novom programskom razdoblju EUROPA 2020 - Izrada Lokalne razvojne strategije LAG-ova 2014.-2020., s naglaskom na Naturu 2000 i zaštitu okoliša", koji je 10. prosinca 2015. održan u Fužinama, u Hotelu Bitoraj, u organizaciji LAG-a Gorski kotar obrađena je tema Nature 2000 i zaštite okoliša.

Europsku ekološku mrežu Nature 2000, s naglaskom na Primorsko-goransku županiju i Gorski kotar, predstavila je mr.sc. Sonja Šišić, dipl.oec., ravnateljica JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Primorsko-goranske županije Priroda, dok je čuvar prirode-polaznik Maroje Burić, mag.ing.maricult. iz JU za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije predstavio Naturu 2000 za područje Dubrovačko-neretvanske županije i LAG-a Neretva.

Predstavljanje LAG-a Gorski kotar

Skup je obradio i procedure vezane uz Naturu 2000, točnije Procjenu ocjene o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš. O toj temi govorio je predstavnik Ministarstva zaštite okoliša i prirode, mr.sc. Josip Hren, prof.geogr., načelnik Sektora za planske dokumente i ocjenu prihvatljivosti.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede, Marin Fak, mag.ing., viši stručni savjetnik pri Upravi za upravljanje EU fondom za ruralni razvoj, EU i međunarodnu suradnju, osvrnuo se na Program ruralnog razvoja RH 2014. - 2020. s naglaskom na Mjeru 7 "Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima" i Mjeru 19 "LEADER (CLLD)".

Panel rasprava

Tijekom drugog dijela Skupa održana je panel rasprava na temu "Važnosti Nature 2000 i postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš u okviru izrade LRS LAG-ova za razdoblje 2014. - 2020."

U panel raspravi, koju je moderirala Svjetlana Kasunić, voditeljica LAG-a Gorski kotar, sudjelovali su: doc.dr.sc. Koraljka Vahtar Jurković, pročelnica UO za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša PGŽ-a; mr.sc. Josip Hren, prof.geogr., načelnik Sektora za planske dokumente i ocjenu prihvatljivosti pri Ministarstvu zaštite okoliša i prirode; Tanja Rakovac, dipl.ing.arh., direktorica Urbanističkog studija Rijeka d.o.o.; mr.sc. Tatjana Malečić-Pezelj, direktorica konzultantske tvrtke Centumpercent savjetovanje d.o.o.; Marinko Kauzlarić, ing., načelnik Općine Fužine, te Željko Mihelić, Vitek d.o.o. (drugi na listi korisnika nakon provedbe prvoga natječaja za Podmjeru 4.1. PRR-a RH 2014. - 2020. "Potpora za ulaganja u razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava")

Skup

Na Skupu je zaključeno da područje obuhvaćeno Naturom 2000 nije nužno i ograničeno za buduća ulaganja; da se postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš provodi samo ukoliko Ministarstvo zaštite okoliša i prirode da svoje mišljenje koje to zahtijeva, te da je strateške dokumente na lokalnoj razini preporučljivo pisati općenito s ciljem stvaranja što fleksibilnijeg prostora za daljnji razvoj.

Stručno-edukativni skup bio je ujedno i početak trodnevnog Radnog susreta LAG-ova "Dosadašnja provedba LEADER-a i M 202 IPARD programa u svrhu razrade SWOT analize, te razvoja i provedbe participativnih procesa s ciljem izrade LRS 2014. - 2020." na kojem su sudjelovali LAG-ovi iz cijele Hrvatske - LAG Neretva, LAG Posavina, LAG Izvor, LAG Vinodol, LAG Lika, LAG Petrova Gora, LAG Zrinska Gora-Turopolje, LAG Laura, LAG Središnja Istra, te LAG Zeleni Bregi. Sudionici su imali priliku upoznati područje Gorskog kotara te lokalne proizvođače i njihove proizvode.

Tekst i foto: LAG Gorski kotar

Želite li primati HMRR Info?

HMRR je član mreža

Prepare network logo Elard logo Hrvatski LAG-ovi logo